Премиерът Николай Денков коментира въвеждането на нова извънредна енергийна такса върху преноса и транзита

...
Премиерът Николай Денков коментира въвеждането на нова извънредна енергийна такса върху преноса и транзита
Коментари Харесай

Денков: България има право на такса върху руския газ

Премиерът Николай Денков коментира въвеждането на нова изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на руски природен газ у нас. По думите му страната ни има право да я вкара. 

Той отговори задочно на унгарския външен министър Петер Сияртo, който в петък заяви, че се правят нови опити да се заплаши сигурността на енергийните доставки на Унгария. Таксата от 20 лв. за мегаватчас влезе в действие от петък, когато беше обнародвана в Държавен вестник. Решението за въвеждането й беше взето от Народното събрание още през септември. То разгневи властите в Унгария и Сърбия, които ползват съветски газ, който минава през територията на България, така като така доставките за двете държави значително ще се оскъпят.

„ Въпреки глобите против Русия „ някои страни получиха позволение да внасят съветски газ, тъй като нямаха други благоприятни условия. Такива са Унгария и Сърбия. Но към този момент има интерконектори, тъй че има други възможности и съветският газ не би трябвало да се употребява с някакви специфични преференции “, сподели още министър-председателят. Той даде образец с контракта с турската компания „ Боташ “, подписан от служебното държавно управление. В него има такса, обвързвана с вноса и обработката на течния природен газ. „ Всъщност таксата, която ние въведохме, основава опция за същинска конкуренция сред течния природен газ от разнообразни източници и газа, който идва от Русия “, уточни акад. Денков.

Между милиард и половина и 3 милиарда лева годишно ще влязат в хазната от новата такса, прогнозира икономистът Красен Станчев. По думите му, най-засегната от по-високата такса ще бъде Сърбия, поради това, че покупателната дарба на динара и на популацията е по-ниска, в сравнение с в останалите съседни страни. 

Тя е в размер на 20 лева./мВтч и при сегашните борсови цени на газа съставлява към 20% оскъпяване, което е повече от доста при започване на отоплителния сезон. По думите на Станчев най-засегната от по-високата такса ще бъде Сърбия, поради това, че покупателната дарба на динара и на популацията е по-ниска, в сравнение с в останалите прилежащи страни. Решението за по-висока такса на преноса и преноса на природен газ от Русия е в действие от няколко дни, само че към момента не е ясно какво е смисъла на смяната.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР